Zelf een boek schrijven en uitgeven? Hoe doe je dat?

Zelf een boek schrijven en uitgeven? Hoe doe je dat?

Ik schreef de afgelopen maanden mijn eerste boek. Ik geloof heel sterk in co-creatie elk vanuit een eigen field of expertise. Dus practice what you preach, ik liet me uiteraard omringen en bijstaan. Ik schreef daar al een blogpost over. 

Deze keer wil ik jullie graag meenemen in dat proces van een non-fictie boek schrijven. Eens mijn topic vastlag kon ik starten.

Jouw topic kiezen.

Een gouden tip? Zoek het niet te ver. Deze vragen helpen je op weg.

  • Waarvoor hebben mensen graag contact met jou?
  • Welke vragen stellen ze jou?
  • Waar loopt je hart en bijgevolg je gesprekken van over?
  • Waar ben je goed in en wat doe je graag?

Let op voor het gevoel dat je kan bekruipen: 'Wie zit hier op te wachten?'

Get out of the way 'innerlijke criticus'! 

Ga ervoor en schrijven maar!

Hoe wil jij een boek schrijven?

Bij quasi alles wat ik wil doen, start ik met research. Ik ontdekte de 'reverse writing method', dat is een methode waarbij je eigenlijk start met de cover van je boek. Probeer eerst de cover tekstueel vorm te geven. Schrijf de achterflap, kies een titel, ... Dit brengt je namelijk meteen naar de essentie van jouw boek en doet je ook nadenken over je doelgroepen, je afzetmarkt, ... Voor wie wil je gaan schrijven?

Bepaal vervolgens de inhoudstafel van het boek. En ga dan aan de slag op gevoel. Je hoeft heus niet te starten bij hoofdstuk 1. Doe er lekker je eigen ding mee en schrijf aan de delen waar je op dat moment zin in hebt. 

Wil je werken met een uitgeverij of wil je zelf het boek uitgeven?

Ik ging snuffelen bij wat uitgeverijen, vanuit de veronderstelling dat het zo hoorde. Uitgeverijen waar ik dacht een klik mee te kunnen hebben en waar ik zelf klant bij ben. Ik heb best wat boeken in mijn kast staan die helemaal top zijn en die werden uitgegeven bij een uitgeverij. Ik stuurde wat mails rond en kreeg daar heel vaak een beleefd, maar afwijzend antwoord: "interessant topic, maar we zien geen afzetmarkt."; "interessant, maar je bent niet bekend.", "interessant, maar ...", ...

Niks mis mee uiteraard, maar ik gaf niet op. Dus ik dook wat verder in mijn research. Had ik een uitgever nodig? Na wat zoeken en wat gesprekken, besloot ik om ervoor te gaan en het zelf uit te geven. 

Schrijf je het boek zelf? Of neem je een ghostwriter onder de arm?

Je kan je boek zelf schrijven of iemand onder de arm nemen die jouw boek schrijft. Ik wou het absoluut zelf schrijven. Dat had natuurlijk een serieuze impact op mijn tijdsbesteding de afgelopen maanden. Dit moest ik echt plannen, ik kon namelijk geen boek schrijven tussen alle andere zaken door. Ik blokkeerde "dedicated schrijftijd" in mijn agenda. Ik probeerde eerst zelf om wat structuur te brengen en aan de hand van de 'reverse writing method' dook ik erin. Na een paar weken besloot ik om een schrijfcoach onder de arm te nemen. Enerzijds omdat ik geen copywriter pur sang ben en wel een eindredacteur nodig had. Anderzijds merkte ik dat ik het nodig had dat iemand mij wat kon bijstaan in mijn schrijfproces en waarmee ik kon sparren over alles wat bij het schrijven én het uitgeven van een boek kwam kijken. 

Zelf uitgeven? Wie betaalt?

Een boek zelf uitgeven kost wel wat. Uiteraard is er veel afhankelijk van de keuze van partners, het formaat, de druktechniek, de afwerking, het aantal, ...

Je hebt wat budget nodig. Ik besloot om alle kosten zelf te dragen en geen externe financiering te zoeken, want dat kan je ook doen. Je kan dan bijvoorbeeld een crowdfunding opzetten. Daarbij haal je het geld dat je nodig hebt op voorhand of tijdens je schrijfproces op.

Welke partners heb je nodig? 

Je hebt naast de investering in jouw eigen schrijftijd nog een aantal zaken nodig. Eventueel neem je, zoals ik, een schrijfcoach onder de arm. Ik koos voor Lies Poignie. Je hebt ook een grafisch vormgever nodig, tenzij je zelf de skills in huis hebt. Wat voor een multi-passionate professional of creatieve generalist wel eens zou kunnen. ;-)

En uiteraard heb je ook een partij nodig die je boek kan drukken. Ik koos voor drukkerij Pumbo.nl uit Nederland. Naast het drukken van een boek moet je je boek ook op de markt brengen. Aangezien ik ervoor koos om niet met een uitgever te werken ligt mijn boek ook niet in de reguliere boekhandels. Ik koos ervoor om mijn boek online te verkopen via mijn eigen e-shop. Dus dan heb je uiteraard ook nog een e-shop platform nodig en eventueel een extra betaalprovider om je transacties te regelen. De grafisch vormgever kan je helpen met het design van de e-shop, maar heb je daarnaast nog bepaalde extra zaken nodig of development ondersteuning, dan neem je best ook een webdeveloper onder de arm. 

Verder heb je nog nood aan een marketingaanpak om het boek te vermarkten. Bij de marketingaanpak kan ik je zeker helpen met Fownd. En een manier om je boek bij de eindklant te krijgen. Zoals een koerier, afhaalpunten, ... 

Ik had een zalig team waar ik me heel goed bij voelde. Dankjewel aan iedereen die meehielp om mijn boek werkelijkheid te maken. 

ISBN nummer of geen ISBN nummer?

Naast letters komen er bij een boek schrijven ook veel nummers aan te pas. Een 'ISBN-nummer' is een uniek identificatienummer voor je boekuitgave. Het maakt dat het makkelijk gevonden kan worden. Een ISBN kan je aanvragen bij de boekenbank en is betalend. Het hebben van een ISBN is niet verplicht. Vraag je een ISBN-nummer aan dan is het wel verplicht in België om ook een 'depotnummer' te hebben. Een depotnummer is de code die een uitgever van boeken in België verplicht moet plaatsen ter aanduiding van auteur en uitgever. Als je zelf uitgeeft ben jij dus de uitgever van het boek. Het aanbrengen van deze code maakt deel uit van het verplicht Wettelijk Depot in België. Depotplicht is een wettelijk geregelde deponeer- of bewaarplicht van alle geregistreerde documenten in België. Daarvoor kan je terecht bij het KBR, de Koninklijke bibliotheek. KBR is de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Ze verzamelt álle Belgische publicaties en bewaart, beheert en bestudeert een omvangrijk cultureel en historisch patrimonium. Je moet verplicht twee exemplaren van je uitgave deponeren. 

 

Heb je nog vragen of zoek je hulp?

Neem dan gerust contact op met mij. 

Bestel het boek!

 

Terug naar blog