De multi-passionate professional.

De multi-passionate professional.

“Aangename kennismaking! En wat doe jij in het leven?”

Iemand stelt je bovenstaande vraag. Hoe zou jij antwoorden? Heel veel kans dat je deze vraag zal beantwoorden met je jobtitel, wat op zich prima is.

Het punt dat ik hier wil aankaarten is dat heel weinig mensen deze vraag zullen beantwoorden met wat hen écht drijft. En waarom starten we niet daar? 

Voor mij was deze vraag, tot voor kort, een moeilijke vraag.

Persoonlijk heb ik dit echt altijd een lastige en uitdagende vraag gevonden. Ik ben even gaan kijken naar de oorsprong van mijn ‘ongemakkelijke’ gevoel.

Als kind vond ik de vraag: ‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ net even moeilijk om te beantwoorden. Ik had helemaal geen uitgesproken ‘roeping’, had helemaal geen flauw benul van wat ik wou doen met mijn leven. Toegegeven ik was ook vrij jaloers op mensen die dit wel meteen konden beantwoorden en die gek genoeg vandaag zijn en doen wat ze toen benoemden. Was ik dan zo anders?

Gedurende mijn gehele schooltijd werd ik niet graag in een ‘vakje’ geduwd en wou ik zoveel mogelijk ‘opties’ openhouden. Ik koos altijd voor de ‘bredere opleidingen’. Een specialisatie of keuze, zelfs in het middelbare onderwijs, gaf mij stress. In mijn derde jaar politieke wetenschappen aan de Ugent hield ik het voor bekeken en startte ik de opleiding communicatiemanagement aan Artevelde. Toen ik daar een heleboel ‘vrijstellingen’ had in mijn curriculum, engageerde ik mij om te participeren in de studentenraad, opleidingsraad, … . Ik volgde ook wat cursussen bij, puur uit interesse. Zo werd het toch een goed gevuld pakket. Na het afstuderen ging ik meteen aan de slag als marketeer en engageerde mij in een doorgedreven avondopleiding tot fotograaf, 2 avonden per week gedurende 3 jaar. Door ,naast mijn fulltime job als marketeer, te starten in bijberoep als fotografe en communicatieprofessional hield ik ook hier de registers open en bleef mijn vakje breder dan mijn jobtitel alleen.

Zie je de rode draad komen? 

Ik hield van ‘bijleren’ en ‘nieuwe ontdekkingen’. Dat was het gewoon! Simpel, maar deze bewustwording kwam pas later in mijn leven. Mij kan je echt niet straffen met educatie en vorming, integendeel, dit zie ik nu als een grote sterkte. Ik ben een heel nieuwsgierig en betrokken iemand en heb altijd een arsenaal aan vragen klaar. Het is sterker dan mezelf! Ondernemerschap, ambitie en persoonlijke ontwikkeling hebben mij ook altijd getriggerd. Ik koos er dan ook voor om deze zaken te omarmen en deed mijn research.

Meerdere talenten

In deze post wil ik je meegeven dat het antwoord op de vraag meer kan zijn dan een enkele jobtitel. Het is helemaal ok om niet in 1 vakje te passen. Het is zelfs een groot voordeel om niet in 1 vakje te passen. Ik neem je even mee.

Vandaag passeren heel veel termen de revue die deze types van personen benoemen:

Allemaal termen die iemand beschrijven waarvoor 1 beroep of term teveel is om alle talenten, ambities en interesses te benoemen. 

*Renaissance man: Dit is een leuke, deze term gaat terug naar Leonardo Da Vinci. Hij was schilder, beeldhouwer, schrijver, wetenschapper, ingenieur, wiskundige, muzikant, botanist, geograaf, …

“You can do it all. And more than that you should do it all, or at least try. Embrace knowledge in all its forms and develop a skill set as broad as you can.”

Bovenstaande persoonlijkheden bezitten vaak de volgende eigenschappen:

 • snel verveeld als er teveel routine is
 • intens verlangen om nieuwe dingen te proberen
 • veel passies en interesses
 • uitermate leergierig
 • bruist van de ideëen 
 • 100% betrokken en gedreven
 • houdt van variatie
 • inspireert
 • creatief
 • onderzoekend
 • innovatief 

Herkenbaar?

Dan is mijn advies voor jou:

Hou die registers lekker open, ontdek, proef, leer en stuur bij op je pad.  Geeft iets je geen plezier of voldoening meer? Wees je dan bewust van het feit dat een keuze kan bijgesteld of aangevuld worden. Het is geen nadeel, maar een echt voordeel om deze kwaliteiten te bezitten.

Leer ze herkennen, erkennen en toepassen. Stap voor stap. 

Het is een levensstijl!

Ook ik ging op zoek naar mijn balans. Wat vind ik belangrijk? Wat werkt voor mij. Wat geeft mij energie en wat net niet! Om het in zeiltermen te zeggen, soms zeil ik met de wind mee en soms laveer ik. (Ik heb een vaarbrevet en wil graag leren zeilen, want ook dat interesseert mij ;-))

De kern van een ‘multi-hyphen lifestyle’ is dat je investeert in jezelf als persoon.

Bekijk hoe je je job kan bouwen in functie van hoe je wil leven. Een multi-potentialist kan niet alleen een grote aanwinst zijn voor een bedrijf, maar kan door deze unieke eigenschappen zelf ook heel succesvol zijn als ondernemer. (Denk maar aan Elon Musk, Bill Gates, Oprah Winfrey …) Of je kan ervoor kiezen om het gewoon allebei te zijn, werknemer én entrepreneur.

Why not?

Bewustwording is stap 1 in het groeiproces. Vervolgens ga je ermee aan de slag, concreet op jouw situatie toegepast. Fownd kan je hierbij helpen doorheen de 3 fases: Find. Own. Do! Tijdens een kennismakingsgesprek toetsen we af of er een match is met jou en jouw situatie op dit moment.

Ja, ik wil dit vastpakken!

 

Mensen die zich niet herkennen in de bovenstaande eigenschappen. No worries! Het is ook helemaal ok om al heel vroeg een roeping te hebben en geboren te zijn met de goesting om te doen wat je doet. We hebben jullie nodig, zonder de voor het vak geboren profielen zoals artsen, wetenschappers, … zouden we niets zijn.

Het mooie is dat beiden elkaar net heel goed aanvullen in vele sectoren en zo bereiken ze in co-creatie ook fantastische dingen. Diverse thinking = incredible output!

 

Aangename kennismaking, ik ben Kimberly, growth-minded, multi-passionate professional.

In de media:

MT.be, het magazine voor leiders van vandaag en morgen, sprak met Fownd over dit topic. “Waarom een multipotentiaal een aanwinst is.”

Lees hier het volledige artikel.

Frankwatching.com, de plek voor iedereen die zich bezighoudt met of interesse heeft in marketing, communicatie, social media & tech, publiceerde het artikel om te zien hoeveel professionals zich in mijn verhaal zouden herkennen.

Lees hier het volledige artikel.

 

Koop nu het boek

Ik schreef een boek over de multi-passionate professional. Een product die uit mijn burn-out van toen is ontstaan. Met dit boek wil ik mensen inspireren om op zoek te gaan naar hun eigen 'ÉN-ÉN', die combinaties van passies en talenten en maximaal te integreren in hun (werk)leven. 

Bestel het boek vandaag!

 

Terug naar blog