Van burn-out naar bewust zijn

Van burn-out naar bewust zijn

Ik was negenentwintig, gelukkig getrouwd met mijn jeugdliefde, omringd door de beste vriendenkring, ik had een leuke job en tal van hobby’s, ik was sociaal, ambitieus, gedreven, energiek ... Voor de buitenwereld én voor mezelf quasi een perfect plaatje, toen plots tot iedereens verbazing het licht uitging. Jaren zag ik mijn burn-out als een dieptepunt en ergens schaamde ik mij ervoor. Vandaag zie ik het als een verrijking, want mijn burn-out schudde mij vooral wakker, wakker uit een roes waarin ik al die jaren vertoefde.

Dit zijn de eerste woorden uit mijn boek, want dit boek kwam er door mijn burn-out. Ik zie dat moment nog steeds als een van de belangrijkste kantelpunten in mijn leven. Die burn-out verplichtte mij om stil te staan bij mezelf, bij wat ik belangrijk vond. Wat bleek? Ik wou helemaal niet leven en werken zoals ik tot op dat punt deed, maar hoe dan wel was evenzeer een raadsel.

Burn-out for the better

Het feit onder ogen zien dat ik mezelf eigenlijk totaal niet kende was zeer confronterend. Hoe ik al die jaren gewoon heb kunnen meedraaien in een systeem dat mij niet lag vind ik nog altijd best bijzonder. Ik ben achteraf gezien blij dat mijn lichaam toen aan de noodrem trok. Alhoewel ik de eerste weken echt niet kon begrijpen waarom. Het lijstje om deze burn-out niet te moeten aanvaarden was langer dan om het wel te aanvaarden. Ik voelde mij soms al wel eens 'anders' en onrustig, had vaak een andere kijk op werken, maar ik kon daar nooit een vinger op leggen. 'Doe maar gewoon en wees eens blij met wat je hebt.' was al wel vaker eens de feedback die ik kreeg. Ergens voelde ik wel dat dit het niet kon zijn, maar ik deed braafjes verder in de hoop dat het zichzelf wel zou uitwijzen. 

Ik heb me zelden zo ongelukkig en down gevoeld als toen in die periode van mijn carrière, vooral ook teleurgesteld. Hoe kon dit nu gebeuren?

Je moet het zelf doen, maar niet alleen

Ik moest in de spiegel leren kijken, beschrijven wie ik was en wat ik nu eigenlijk zelf belangrijk vond. En daar dan ook aan toegeven, het aanvaarden. Een proces van een aantal maanden vooraleer daar enigszins helderheid in kwam. Het besef dat ik mee aan de basis lag, meer bepaald door mijn denkpatronen, mijn overtuigingen van hoe ik op dat moment in mijn werkleven stond, groeide. Ik moest wel degelijk weer zelf controle nemen over mijn werkleven. Hoe begin je daar in godsnaam aan? Wel, ik liet me begeleiden bij een therapeute, liet me coachen (loopbaan, perfectionisme, ...) en ik verslond stapels boeken, podcasts en blogs. Ik ontdekte het concept 'multipotentialisme' en dat was een ware verrijking voor mijn proces. Ik ontdekte dat er wel degelijk een community bestaat van mensen die ook zo willen werken en leven. En dat deed deugd. 

Er was echter geen Nederlandstalige literatuur te bespeuren dus ik besloot om een eigen boek uit te brengen waarin ik mijn eigen verhaal kwijt kon, mijn kennis kon delen, mensen kon inspireren met verhalen van andere MPP's en zorgde ook voor concrete, hands-on oefeningen waarmee lezers zelf aan de slag kunnen gaan. 

Zo werd mijn boek dus onrechtstreeks een product van mijn burn-out, van een van de dieptepunten uit mijn leven. Ik hoop dat het jou, een familielid, een vriend, ... verder op weg kan helpen en vooral kan inspireren om zelf op zoek te gaan naar jouw ÉN-ÉN, jouw mix van combinaties. Misschien word je bevestigd in je denken, misschien snap je door het te lezen een vriend of collega beter?

Koop nu het boek

Ik heb het boek zelf geschreven en zelf uitgegeven. Het heeft ook een mooi design gekregen, ondergedompeld in diepblauwe tinten. Het boek omvat 5 hoofdstukken die je op verschillende manieren kan hanteren. Het is opgebouwd vanuit mijn logica, maar dat hoeft jouw logica niet te zijn. Het is zo opgebouwd dat je gelijk waar kan starten met lezen. Er werden 8 MPP's geïnterviewd die je met veel plezier meenemen in hun ervaringen met het topic. Je kan ook concreet zelf aan de slag met heldere oefeningen. En als kers op de taart bevat het een bonuslink, waarbij je het werkboek kan downloaden met alle oefeningen en je lid kan maken van een community van MPP's. 

Bestel het boek vandaag!

 

Terug naar blog