Wat is het verschil tussen een coach en een mentor?

Wat is het verschil tussen een coach en een mentor?

Zowel een coach als een mentor kunnen beiden relevant zijn in het groeiproces. Het hangt een beetje af van wat jouw verwachtingen zijn.

Wat verwacht je van de begeleiding?

Coach

De international coaching federatie, ICF, definieert coaching als “een partnership met klanten in een tot nadenken stemmend en creatieve proces dat hen inspireert om hun persoonlijke en professionele potentieel te maximaliseren.” De opleiding Inspirerend coachen die ik heb gevolgd aan de Arteveldehogeschool beschrijft coachen als “het uitlokken en begeleiden van leren.”

Een coach stimuleert het denkproces van de coachee (= de persoon die zich laat coachen). Een coach staat in voor de begeleiding van de coachee doorheen het proces en maakt dat de coachee de antwoorden vooral zelf kan formuleren. Er bestaan verschillende soorten en vormen van coaching, zoals business coaching, carrière coaching (bv. loopbaancoaching), personal coaching, life coaching, outdoor coaching, individueel of in team, …

De minimale voorwaarde is wel dat de coachee openstaat voor coaching. De wil om zich te laten coachen moet er zijn. Bij coachen staat het proces centraal en niet zozeer de inhoud. Een coach heeft niet noodzakelijk inhoudelijk expertise omtrent het thema dat de coachee aanbrengt.

Zelf volgde ik onder andere loopbaancoaching en perfectionisme coaching.

Mentor

Een mentor wordt ingeschakeld net voor zijn/haar ervaring en inhoudelijke expertise rond een bepaald vraagstuk. Een mentor fungeert heel vaak als klankbord en raadgever. Een mentor wijst de ‘putjes in de weg’ aan. Een mentor kiest er wel vaak voor om coachende vaardigheden in te zetten tijdens de begeleiding.

Fownd kiest net heel bewust voor dat laatste. Je zit als ondernemer, of als enthousiaste professional met een bepaalde vraag of problematiek en ik vertel als ervaringsdeskundige over een gelijkaardige situatie, eentje die ik zelf heb meegemaakt en neem je mee doorheen hoe ik die situatie heb aangepakt. Naast ervaring deelt een mentor ook onderbouwde kennis (zoals methodieken, modellen, …) en andere voorbeelden.

Uiteraard is het nog steeds aan jou om te beslissen of en hoe je met deze kennis en inzichten aan de slag gaat. Ook als mentor kan ik dit proces begeleiden en kan ik betrokkenen coachen. Een mentor beschikt, naast de eigen ervaring, vaak over een netwerk van experts. Zo kunnen de juiste mensen op de juiste plaats ingezet worden, co-creatie volgens expertise. Hier geloof ik zelf heel sterk in.

Net omdat er gewerkt wordt vanuit mijn ervaring is het belangrijk om vooraf een verkennend gesprek te hebben, zo kunnen we samen ontdekken of de juiste match er is om jou en jouw bedrijf vooruit te helpen.

Fields of expertise van Fownd situeert zich onder andere binnen merkpositionering, marketingstrategie, communicatie, marketing management, creatief & duurzaam ondernemerschap, multi-passionate professionals, …

Doordat ik zelf een burn-out heb gehad, perfectionist en hoogsensitief ben kan ik ook mensen daarbij begeleiden. De ervaring die je inbrengt als mentor hoeft dus niet per se uit de arbeidsmarkt te komen.

Terug naar blog