Als manager of leidinggevende is het jouw verantwoordelijkheid om de sterke punten te zien in de mensen met wie je samenwerkt. Om ze te helpen om hun potentieel te ontdekken en verder te helpen ontwikkelen om ze gelukkig, gezond en in je team te kunnen houden.
Een goede leidinggevende moet hier altijd naar streven volgens mij (zelfs ook als collega zonder leidinggevende functie kan je hier al alert voor zijn). En in een razende war-for-talent is de skillset van een goede leidinggevende net nóg belangrijker om goede mensen aan boord te kunnen houden.
Passionate professionals
Iedereen spot ongetwijfeld meteen de gepassioneerde professionals in hun team of entourage. Heel aangenaam om samen te werken, dat is zeker, maar één van de mogelijke valkuilen van deze professionals is dat ze vaak ook meer vatbaar kunnen zijn voor zaken zoals burn-outs of bore-outs. Niet altijd, maar vooral als een ingrediënt (of meerdere ingrediënten) in ‘de mix’ niet goed zit. Zo was ik zelf een gepassioneerde professional, maar was ik werkzaam in een omgeving die niet meer bij mij paste, ik haalde geen energie meer uit mijn job, ik was té perfectionistisch ingesteld, … waardoor mijn veerkracht zienderogen wegebde. Met alle gevolgen van dien. Ik wist toen ook nog niet dat ik niet alleen een gepassioneerde professional was, maar zelfs een multi-passionate professional. Toen wederom één van de elementen die tegen mij aan het werken was, omdat ik het niet (h)erkende en het vooral probeerde te negeren door ‘gewoon (door) te doen’.
Vandaag ben ik ervan overtuigd dat deze profielen net je geheime wapen kunnen zijn in het winnen van de war-for-talent of er zelfs voor kunnen zorgen dat je helemaal niet ten strijde hoeft te trekken.
Multi-passionate professionals
Multi-passionate professionals bezitten meerdere passies en talenten. Niet anders dan andere mensen, alleen, zij proberen om deze mix aan talenten ook écht in te zetten in hun levensstijl en hun manier van werken. Zelfs al vallen die niet te combineren op het eerste zicht. Ze hebben dus uitermate veel ambitie om van hun unieke combinatie ook te kunnen leven of ervoor te zorgen dat het ene talent het andere kan (blijven) financieren. Hun gemeenschappelijke deler is veelzijdigheid. Deze veelzijdigheid geeft ze de zuurstof die ze nodig hebben om zich niet opgesloten te voelen in één enkel vakje en om hun meest optimale zelf te kunnen zijn.
Multi-gepassioneerde professionals zijn vindingrijk en hebben verschillende manieren gevonden om de combinatie voor hen te doen werken. België laat ook best wat constructies toe. Zo kunnen ze freelance werken voor jouw bedrijf of werken ze onder een bepaalde vorm van contract op payrollbasis.
Wat is het verschil met freelance professionals hoor ik je denken?
Wel, multi-passionate professionals zijn niet per se freelance ondernemers, het kunnen mensen zijn met meerdere banen op loonbasis of het kan bijvoorbeeld een mama zijn die een parttime baan bij je heeft en de rest van haar tijd voor haar kinderen zorgt of vrijwilliger is in de school van haar kinderen, … . Als er inkomsten uit voortvloeien dan kan dat in de constructie ‘bijberoep’, maar er hoeven geen inkomsten uit voort te vloeien, dan is het een passie die ze voor zichzelf móet nastreven om haar goed te voelen, … De mogelijkheden zijn echt eindeloos. De creativiteit inzetten om hún unieke mix te vinden die voor hen werkt, dat is aan de multi-passionate professional zelf.
Als leidinggevende kan je voor multi-passionate professionals wel écht het verschil maken als je hen spot, je je voor hen openstelt, met hen in interactie gaat en mogelijkheden voor én samen met hen creëert. Als ze zich gehoord voelen en het gevoel hebben dat je hun sterke punten (h)erkent en ze ook ruimte geeft om hun pad te ontdekken, kunnen er geweldige dingen gebeuren. Dingen die niet alleen hun persoonlijke productiviteit en welzijn op de werkvloer bevordert, maar ook voor jouw team of bij uitbreiding jouw bedrijf gunstige gevolgen heeft. Zoals innovatie, … Het loont echt om er voor je medewerkers te zijn, naar hen te luisteren en een degelijk retentiebeleid te voorzien, meer zelfs dan om je te focussen op het aanwerven van nieuwe medewerkers, zeker terwijl de achterdeur gewoon wijd openstaat. Het aan boord houden van bestaande goede medewerkers mag je niet vergeten. En vaak vergeten bedrijven dat dit ook in een andere vorm kan dan enkel fulltime in loondienst.
Voordelen voor je team:
– Minder bore-outs & burn-outs
– Het bevordert interactie met je mensen.
– Minder mensen vertrekken, omdat jullie samen durven kijken buiten de traditionele gekende hokjes
– Kwaliteit primeert op kwantiteit: brains & skills op de juiste plek en op de manier die voor hen én voor jullie werkt
– Continuïteit, ook wanneer het onmogelijk lijkt om fulltime werknemers in loondienst te vinden in bepaalde sectoren (vb. senior digital marketeers)
– …
Voordelen voor je business:
– Dit soort profielen verbinden meerdere sectoren en disciplines, waardoor innovatie gestimuleerd wordt
– Bevordert creativiteit
– De veelheid aan perspectieven is vaak niet alleen een challenger, maar ook een groeiversneller
– Het zijn vaak ambassadeurs van je merk en brengen zo ook zelf kwalitatieve mensen aan
– …
Dus beste leidinggevende, ik spoor je aan om verder te kijken dan de bestaande gekende structuren, om een mindset van ‘én-én’-denken-te omarmen. Mijn doel is bereikt wanneer je je perspectief bijstuurt en deze multi-passionate professionals als een aanwinst begint te (h)erkennen. En ik daag je uit om ze nu te zien, nu ze nog ín je team zitten.
Koop nu het boek
Ik schreef een boek over de multi-passionate professional. Met dit boek wil ik mensen inspireren om op zoek te gaan naar hun eigen 'ÉN-ÉN', die combinaties van passies en talenten en maximaal te integreren in hun (werk)leven.