Inspirerend coachen

Inspirerend coachen

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond de coaches. Als ik zou gaan coachen, dan wou ik verder bouwen op een stevige fond, want ja zo ben ik wel ;-).(cf. de fond van Fownd)

Ik koos er daarom voor om het postgraduaat inspirerend coachen aan de Arteveldehogeschool te volgen.

Hier leer je zeer praktijkgericht coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, communicatie en samenwerking te optimaliseren, meer ideeën te genereren en/of een andere aanpak te ontwikkelen. Mensen doen groeien staat voorop. Deze doorgedreven opleiding gaf mij de nodige vaardigheden en structuur mee om te gebruiken in mijn coachinggesprekken. Het model dat we aangereikt kregen was het GRROW-model van Jef Clement waarop we zeven vaardigheden konden loslaten. Ik gebruik dit ook als methodiek tijdens mijn (loopbaan)gesprekken met coachees. Mijn doel is om een inspirerende coach te zijn voor jou die je denken stretcht en je blik verruimd.

Geen zorgen, als coachee ervaar je enkel de voordelen van deze methodiek, je wordt er niet mee ‘lastig gevallen’.

Voor wie meer wil weten rond het model en de vaardigheden kan hieronder beknopt terugvinden waar het in de kern over gaat.

GRROW-model

 1. Goal: de G van goal, maar ook wel van goesting. Dit gaat over de doelverkenning bij de coachee
 2. Reality: je bekijkt samen de huidige situatie waarin de coachee zich bevindt
 3. Resources: je kijkt samen naar interne & externe hulpbronnen die je kan aanboren
 4. Opportunities: je formuleert samen meerdere mogelijkheden
 5. Will: je maakt samen een concreet stappenplan om je doel te kunnen bereiken

De GRROW brengt dus vooral structuur in het gesprek.

7 vaardigheden

Volgens Jef Clement beschikt een goede inspirerende coach over de volgende zeven vaardigheden.

 1. Exploreren
 2. Waarderen en bekrachtigen
 3. Betrokken confronteren
 4. Uitdagen
 5. Inspireren
 6. Toelaten
 7. Ontspannen

Met deze vaardigheden ga je als coach echt de diepte in en kan je het verschil maken als coach. Het boek ‘Inspirerend coachen, de kunst van dynamisch en uitdagend communiceren’ van Jef Clement kan je online bestellen en krijg je ook bij de opleiding.

Multi-passionate coach

Ik hou van het coachen van multi-passionate professionals (ook wel creatieve generalisten, multi-potentialites, multi-hyphenates). Dergelijke profielen zijn hele waardevolle profielen zowel als zelfstandig ondernemer als in loondienst binnen een organisatie. Ik geloof dat als deze profielen hun sterktes omarmen en zich bewust zijn van het feit dat ze zo functioneren sterker kunnen floreren op alle vlakken in hun leven.

Naast het inzetten van dit model en de vaardigheden in mijn gesprekken met coachees, zet ik dit vaak ook in tijdens mijn deep dives (workshops) en mentor-sessies met ondernemers. Ik duik diep en kom altijd boven met zeer veel waardevolle learnings. Dit in combinatie met mijn marketing -en communicatie achtergrond laten mij toe om ook een betere mentor te zijn. Een coach is niet per se een mentor en een mentor is niet per se een coach. (cf. Het verschil tussen een coach en een mentor?)

Ja, ik wil een kennismakingsgesprek

 

Koop nu het boek

Ik schreef een boek over de multi-passionate professional. Met dit boek wil ik mensen inspireren om op zoek te gaan naar hun eigen 'ÉN-ÉN', die combinaties van passies en talenten en maximaal te integreren in hun (werk)leven. 

Bestel het boek vandaag!

 

Terug naar blog