Hallo kwetsbaarheid!

Hallo kwetsbaarheid!

Daar zat ik dan, 29 jaar, ik had net de grootste klap van mijn leven gekregen en was de stukjes opnieuw aan het samenrapen. Ik klikte de ‘play’-button aan en … bam … helemaal in de ban van de impact van Brené Brown haar TED-talk rond kwetsbaarheid. 

Wat een ongelofelijke, down-to-earth, grappige en wijze madam is dit! Deze 20 minuten brachten niet alleen zeer veel wijsheid, maar tegelijk ook heel veel vragen. Het veranderde de manier waarop ik in het leven sta, hoe ik naar de zaken kijk en dus bijgevolg hoe ik de zaken aanpak.

De kracht van kwetsbaarheid

Toen Brené op mijn pad kwam met haar ongelofelijke TED-talk(s) en haar boeken, kwam ik opnieuw een heel stuk dichter bij mezelf. Ik begon, op aanraden van een vriend, met haar boek ‘The gifts of imperfection’ (of in het Nederlands ‘De kracht van kwetsbaarheid’). Persoonlijk hou ik er meer van om in het Engels te lezen. 

In dit boek lees je wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen. Meer nog om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het behalen van succes. Of het nu gaat om je werk, je relaties of opvoeding. Ze erkent dat het vooral heel eng en moeilijk is om je kwetsbaar op te stellen, maar dat het nog veel moeilijker is om het niet te doen. Het is namelijk zeer lastig om jezelf te blijven afvragen: wat als ik het wel had geprobeerd

Voor mij als perfectionist en iemand die nog dagelijks twijfelt aan haar ‘eigen kunnen’ was dit best heftig om te lezen. Ik keek plots helemaal anders naar mijn eigen verhaal, mijn eigen pad, … en werd precies wakker uit de ‘perfectionisme roes’ waar ik in vertoefde. Dank je Brené!

Kwetsbaarheid is noodzakelijk om te groeien

Waarom vertel ik jullie dit? Wel in mijn optiek is kwetsbaarheid noodzakelijk om te kunnen groeien, als professional, als partner, als ouder, als vriendin, kortom .. als mens. Ik geloof er ook in dat het noodzakelijk is om te groeien als organisatie. Het willen kijken naar deze kwetsbaarheid en deze erkennen in al de facetten is meer dan waardevol. 

Volgens Brené is kwetsbaarheid dus geen zwakte, maar een sterkte. Het getuigt namelijk van veel moed om op te staan en in je eigen kracht te gaan staan, als mens en als bedrijf.

Je helemaal blootstellen aan de ander en de buitenwereld, met al je sterktes en gebreken, is je dus meteen ook blootstellen aan alle mogelijke kritiek. Dat is vooral heel moedig. Het vraagt lef om je eigen stem te gebruiken en je verhaal te delen, je eigen ideeën op tafel te leggen, je producten of diensten voor te stellen en aan te bieden tegen betaling. In teamverband vraagt het dan weer lef om je als manager of ondernemer kwetsbaar op te stellen, de leiding te nemen, je eigen mening te delen, …

Ja, maar… wat als er kritiek komt?

Het feit dat ik dit vertel, wil helemaal niet zeggen dat ik kwetsbaarheid helemaal onder de knie heb, maar ik probeer. En dat telt! Wat voor mij de shift in perspectief betekende, en het mij nu nog altijd makkelijker maakt (net zoals bij Brené zelf blijkbaar), was de quote van Theodore Roosevelt, uit de speech “Citizenship In A Republic” aan de Sorbonne op 23 April, 1910:

“It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.”

Wauw, wat kwam dit binnen! De belangrijkste les voor mij was, dat ik kom opdagen! Vanuit alle eerlijkheid gewoon komen opdagen, ook als ik mij niet goed voel. Ik wik en weeg nog iedere dag. Ik reik nog dagelijks de hand naar anderen, als ik iets niet weet, aan iets twijfel, iets niet beheers of mij nog niet zeker genoeg voel. Voor mij als perfectionist bracht deze quote een heel belangrijk inzicht. 

Telkens ik voor een groep kom te staan om te spreken of als ik een blogpost post, … dan denk ik het volgende: “Ik ben enkel en alleen geïnteresseerd in de kritiek en de feedback van mensen die ook ‘echt’ meespelen en opdagen in de ‘arena’.” Iemand die vanuit authenticiteit en kwetsbaarheid komt opdagen en met mij mee wil opbouwen in plaats van afbreken.

Creativiteit, innovatie, ondernemerschap

Creatieve professionals en waardegedreven ondernemers zullen het ook zeker herkennen. De dagelijkse strijd tussen wel doen of niet doen, of nog even wat herwerken en dan pas de wereld insturen? Of gewoon gaan?

Wel, zoals ik al zei, dat proces is heel normaal. Brené Brown formuleert het zelfs nog mooier. 

‘Vulnerability is the birthplace of creativity and innovation!’

Kwetsbaarheid is gewoon de basis van alle mooie dingen in het leven en bevordert echte verbondenheid

Breek dus die muren rond je heen af. Je hoeft de ‘schijn’ helemaal niet hoog te houden. Leer de kracht van kwetsbaarheid kennen en voelen, zowel in je werksituatie, als in al je relaties. Ik daag je uit om het te proberen.

Wil je met mij concreet even kijken hoe je kwetsbaarheid stap voor stap kan integreren in je leven, je werk of je bedrijf? Hé, het vraagt lef, maar wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Juist! 😉

Koop nu het boek

Ik schreef een boek over de multi-passionate professional. Een product die uit mijn burn-out van toen is ontstaan. Met dit boek wil ik mensen inspireren om op zoek te gaan naar hun eigen 'ÉN-ÉN', die combinaties van passies en talenten en maximaal te integreren in hun (werk)leven. 

Bestel het boek vandaag!

 

Terug naar blog